Смакова сенсорна система — це функціональна система, що приймає хімічні подразнення та формує смакові відчуття.
Відділи смакової сенсорної системи:
- периферичний відділ — перетворення інформації їжі на нервові імпульси здійснюють хеморецептори смакових бруньок (смакова хеморецепція);
- провідниковий відділ — проведення імпульсів здійснюють \(4\) пари нервів: язиковий, лицевий, язикоглотковий та блукаючий черепно-мозкові нерви. Нервові волокна цих нервів на своєму шляху проходять, довгастий мозок, таламус, гіпоталамус (нервове проведення збудження);
- центральний відділ — кіркове формування смакових відчуттів відбувається в смаковій зоні скроневої частки кори півкуль у тісній взаємодії з іншими зонами.
Смаковий аналізатор призначений для аналізу їжі. Смакові рецептори розташовані всередині смакових бруньок язика, а також містяться в слизовій оболонці ротової порожнини. Вони збуджуються розчиненими в слині речовинами і передають імпульси по нервових волокнах у кору головного мозку. Аналіз інформації відбувається на внутрішніх поверхнях скроневої і лобової часток.
![язик01.jpg](https://resources.cdn.miyklas.com.ua/f3ff1113-8f60-44ab-8b9c-6364f2e02ccf/%D1%8F%D0%B7%D0%B8%D0%BA01w300jpg.jpg)
![язик01.jpg](https://resources.cdn.miyklas.com.ua/f3ff1113-8f60-44ab-8b9c-6364f2e02ccf/%D1%8F%D0%B7%D0%B8%D0%BA01w300jpg.jpg)
Кожна смакова брунька язика сполучена з ротовою порожниною невеликим отвором — порою. Вона веде в невелику камеру, заповнену рідиною, на дні якої розташовані смакові рецептори, що реагують на речовини, з яких складається їжа.
![смакова брунька_нова.png](https://resources.cdn.miyklas.com.ua/b2d706fe-14bc-4afa-8de2-b65bd3715ad3/%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%B1%D1%80%D1%83%D0%BD%D1%8C%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0w400png.png)
Існує чотири види смакових рецепторів, кожний з яких сприймає свій смак (гіркий, солоний, солодкий і кислий). Кінчик язика більш сприйнятливий до солодкого, корінь — до гіркого, а краї — до кислого і солоного.
![язик1.png](https://resources.cdn.miyklas.com.ua/aeda42b6-1d9e-4b83-9012-757c475d03a6/%D1%8F%D0%B7%D0%B8%D0%BA1w300png.png)
Смак їжі сприймається разом із температурними, нюховими і сенсорними відчуттями.
Джерела:
Біологія: підруч. для 8 кл. загальноосвіт. навч. закл./ Валерій Соболь. — Кам’янець-Подільський: Абетка, 2016. с. 198-199.