Територію нашої держави омивають два моря — Чорне й Азовське.
![моря України.png](https://resources.cdn.miyklas.com.ua/2bddb00b-7fad-4e4d-ac9f-7c0e11bb3b06/%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%8F%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8w500.png)
Тобі вже відомо, що море — це частина океану, яка заходить у сушу. Океани і моря з’єднуються в єдиний Світовий океан протоками.
Чорне й Азовське моря — це моря Атлантичного океану, з’єднані між собою Керченською протокою.
На півдні Україну омиває Чорне море. Воно глибоке й тепле. Найбільша глибина сягає понад \(2000\) м.
![shutterstock_1835909743.jpg](https://resources.cdn.miyklas.com.ua/202e3e69-f596-4e44-9379-7b043ba35184/shutterstock1835909743w300.jpg)
Температура води влітку піднімається вище \(+25°С\), а взимку не опускається нижче \(+8 °С\). Тому Чорне море не замерзає, лише у суворі зими в його північній частині може утворюватися лід.
Один із найбільших портів нашої держави розташований в Одесі.
На південному сході береги України омиває Азовське море. За розмірами воно менше від Чорного, дуже мілке (найбільша глибина — 14 м). Улітку води Азовського моря прогріваються до \(+30 °С\) і ще вище — біля берегів. Узимку температура води нижча \(0 °С\). Солоність води в Азовському морі менша, ніж у Чорному. Із грудня по березень воно замерзає біля берегів, а в дуже холодні зими кригою вкривається вся його поверхня.
![shutterstock_389070982.jpg](https://resources.cdn.miyklas.com.ua/93f9682e-51ab-4bf4-82c4-acf221e5555e/shutterstock389070982w300.jpg)
У водоймах нашої країни водиться багато видів риб. Їхнє м’ясо та ікра — корисні продукти харчування. Риб’ячий жир використовують у медицині.
Серед морських риб, які вживає людина (шпроти, скумбрія, камбала, оселедець, тюлька, кілька), однією з найбільш цінних є білуга чорноморська.
У водоймах України мешкають і ракоподібні: креветки, краби. Їхнє м’ясо смачне і поживне.
У Чорному морі живуть морські ссавці — дельфіни. Ще донедавна з них добували жир, виготовляли м’ясні консерви. Нині дельфінів занесено до Червоної книги України.
Надмірний вилов риби, забруднення водойм призводять до зменшення рибних запасів. Тому в Україні заборонено використовувати недозволені знаряддя і способи вилову, рибалити під час нересту. Задля збільшення запасів цінних для людини видів риб їх розводять у ставках.
Джерела:
Я досліджую світ : підруч. для 4 кл. закл. загал. серед. освіти (у 2-х ч.) : Ч. 2 / Н. М. Бібік, Г. П. Бондарчук. — Харків : Вид-во «Ранок», 2021. — 136 с. : іл.
Я досліджую світ : підруч. для 4 кл. закл. загал. серед. освіти. У 2 ч. Ч. 2 / І. Жаркова, Л. Мечник, Л. Роговська. — Тернопіль : Підручники і посібники, 2021. — 144 с. : іл.