Харчування — це складова частина обміну речовин, необхідна умова для нормального росту, розвитку і життєдіяльності організму.
Харчування — це сукупність процесів надходження, перетравлення, всмоктування і засвоєння організмом поживних речовин, необхідних для нормальної життєдіяльності організму.
Людина є всеїдною, тобто споживає їжу як тваринного, так і рослинного походження.
Для нормального росту, розвитку і життєдіяльності людині необхідно постійне надходження у його організм основних поживних речовин (білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей, води і вітамінів), що входять до складу різноманітних продуктів харчування.
Повноцінне харчування передбачає відповідність енергетичних витрат їх поповненню. Середня добова потреба у білках приблизно становить \(100\) - \(150\) г (не менше \(40\) г), у вуглеводах — \(400\) - \(500\) г і у жирах — близько \(80\) - \(100\) г.
Для нормального росту, розвитку і життєдіяльності людині необхідно постійне надходження у його організм основних поживних речовин (білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей, води і вітамінів), що входять до складу різноманітних продуктів харчування.
Повноцінне харчування передбачає відповідність енергетичних витрат їх поповненню. Середня добова потреба у білках приблизно становить \(100\) - \(150\) г (не менше \(40\) г), у вуглеводах — \(400\) - \(500\) г і у жирах — близько \(80\) - \(100\) г.
Речовини, які організм отримує з навколишнього середовища з їжею, зазнають змін у травній системі, всмоктуються у кишці у кров або лімфу. Ці тканини внутрішнього середовища транспортують їх до усіх органів та тканин, де вони засвоюються клітинами. Основними компонентами харчових продуктів є органічні речовини (білки, вуглеводи, жири), вода, мінеральні солі тощо. Їхній вміст у різних харчових продуктах тваринного і рослинного походження неоднаковий. Харчові продукти тваринного походження (м’ясо, молоко, яйця, вершкове масло, риба тощо) — це основне джерело білків і жирів і частково — вуглеводів. Найцінніші — білки тваринного походження, оскільки
Жири тваринного походження надходять до організму переважно
із салом, жирними м’ясом і рибою, вершковим маслом, молоком,
сиром, сметаною тощо. Вуглеводи у продуктах тваринного походження
перебувають здебільшого у вигляді глікогену (печінка ссавців, птахів,
риб).
Білки — важлива складова частина харчування людини. Вони є основним будівельним матеріалом клітин. Організм людини здатний засвоювати їх майже повністю. До складу білків організму людини входить приблизно \(20\) видів амінокислот (деякі з них є незамінними, тобто не можуть синтезуватися в організмі людини). Тваринні білки містять такі амінокислоти, які відсутні в рослинних білках. Відсутність у їжі білків не може бути зрівноважена жодними іншими сполуками.
Жири тваринного походження надходять до організму переважно
із салом, жирними м’ясом і рибою, вершковим маслом, молоком,
сиром, сметаною тощо. Вуглеводи у продуктах тваринного походження
перебувають здебільшого у вигляді глікогену (печінка ссавців, птахів,
риб).
Білки — важлива складова частина харчування людини. Вони є основним будівельним матеріалом клітин. Організм людини здатний засвоювати їх майже повністю. До складу білків організму людини входить приблизно \(20\) видів амінокислот (деякі з них є незамінними, тобто не можуть синтезуватися в організмі людини). Тваринні білки містять такі амінокислоти, які відсутні в рослинних білках. Відсутність у їжі білків не може бути зрівноважена жодними іншими сполуками.
Джерела білка в їжі — м'ясо, риба, молоко і молочні продукти, бобові та зернові культури, горіхи.
У продуктах тваринного походження — м'ясі, рибі, яйцях, молоці — склад амінокислот відповідає потребам організму. Рослинні білки є неповноцінними для людини, тому при вегетаріанській дієті необхідно правильно підбирати раціон, щоб декількома рослинними білками замінити повноцінний тваринний білок.
У продуктах тваринного походження — м'ясі, рибі, яйцях, молоці — склад амінокислот відповідає потребам організму. Рослинні білки є неповноцінними для людини, тому при вегетаріанській дієті необхідно правильно підбирати раціон, щоб декількома рослинними білками замінити повноцінний тваринний білок.
Основні функції білків:
- будівельна (складові елементи всіх структур);
- транспортна (транспорт речовин);
- регуляторна (синтез гормонів);
- захисна (утворення антитіл);
енергетична (\(1\) г = \(4\) ккал).
Жири надходять в організм людини як з тваринною їжею (м'ясо, вершкове масло), так і з рослинною (рідкі масла — оливкове, соняшникове, рапсове, тощо). Ці речовини, поряд з білками, є будівельним матеріалом клітин. Крім того, жири є важливим резервним джерелом енергії для основних процесів життєдіяльності людини. Необхідно споживати жири як тваринного, так і рослинного походження. Рідкі рослинні жири містять незамінні жирні кислоти, яких немає у жирах тваринного походження.
Жири надходять в організм людини як з тваринною їжею (м'ясо, вершкове масло), так і з рослинною (рідкі масла — оливкове, соняшникове, рапсове, тощо). Ці речовини, поряд з білками, є будівельним матеріалом клітин. Крім того, жири є важливим резервним джерелом енергії для основних процесів життєдіяльності людини. Необхідно споживати жири як тваринного, так і рослинного походження. Рідкі рослинні жири містять незамінні жирні кислоти, яких немає у жирах тваринного походження.
Основні функції жирів:
- запасаюча (жирові депо організму);
- теплоізоляційна (підшкірний жир);
- захисна (захист шкіри від висихання);
- енергетична (\(1\) г = \(9\) ккал).
Вуглеводи — основне джерело енергії в організмі людини. Прості сахариди такі як глюкоза і фруктоза, а також складні вуглеводи (крохмаль, тощо), у великих кількостях містяться у продуктах рослинного походження: у зернах злаків, картоплі, ягодах і фруктах. Основна функція вуглеводів — енергетична (\(1\) г = \(3,75\) ккал).

Вітаміни містяться як у рослинній, так і в тваринній їжі. Ці речовини необхідні людині для здійснення нормального обміну речовин і інших процесів життєдіяльності, але в дуже малих кількостях.
Мінеральні солі — це необхідні компоненти здорового життя людини. Вони беруть активну участь не тільки у процесі обміну речовин, але і в електрохімічних процесах нервової системи і м'язової тканини. Також вони необхідні при формуванні таких структур, як скелет і зуби. Людина отримує мінеральні солі з різними продуктами. Ці речовини, як і вітаміни, засвоюються в організмі людини у незмінному вигляді.

Вода складає близько \(2/3\) людського організму і є головним компонентом кожної клітини. Вона надходить в організм людини і з питтям, і з їжею (наприклад, у м'якоті кавуна або огірка міститься до \(98\) % води).


Вода складає близько \(2/3\) людського організму і є головним компонентом кожної клітини. Вона надходить в організм людини і з питтям, і з їжею (наприклад, у м'якоті кавуна або огірка міститься до \(98\) % води).

Джерела:
Біологія: підруч. для 8-го кл. закл. заг. серед. освіти / Балан П., Козленко О., Кулініч О., Юрченко Л., Остапченко Л. — Київ: Генеза, 2025. с. 122-127.
Біологія: підруч. для 8-го кл. закл. заг. серед. освіти / Міщук Н., Жирська Г., Степанюк А., Барна Л. — Тернопіль: Підручники і посібники, 2025. с. 115-119.
Біологія: підруч. для 8-го кл. зал. заг. серед. освіти / Тагліна О., Самойлов А., Утєвська О., Довгаль Л. — Київ-Харків: Ранок, 2025. с. 36-40.
Біологія: підруч. для 8-го кл. зал. заг. серед. освіти / Горобець Л., Кокар Н., Кравець І., Лойош Г., Глодан О. — Тернопіль: Астон, 2025. с. 125-129.
Біологія: підруч. для 8-го кл. зал. заг. серед. освіти / Задорожний К., Ягенська Г., Павленко О., Додь В. — Київ: Освіта, 2025. с. 98-101.
Біологія: підруч. для 8-го кл. зал. заг. серед. освіти / Соболь В. — Кам'янець-Подільський: Абетка, 2025, с. 90-95.
Біологія: підруч. для 8-го кл. зал. заг. серед. освіти / Андерсон О., Чернінський А., Вихренко М., Андерсон А. — Київ: Школяр, 2025, с. 90-93.