Вітаміни — біологічно активні речовини різної хімічної природи, вони необхідні для забезпечення нормального перебігу обміну речовин та перетворення енергії. За відсутності в харчовому раціоні певних вітамінів порушуються процеси нормального метаболізму. Ще в \(V\) ст. до н. е. давньогрецький лікар Гіппократ своїм пацієнтам з порушенням зору рекомендував їсти пташину та коров’ячу печінку. Нині ми знаємо, що печінка — це джерело вітамінів \(А\), а також \(В2\), \(В12\), \(K\) та \(Е\).
Американський біохімік Елмер Вернер Макколлум у \(1913\) р. запропонував позначати вітаміни літерами латинського алфавіту: \(А\), \(В\), \(С\), \(D\) тощо. У \(1922\) р. він відкрив вітаміни \(D\) і \(Е\). Сучасна номенклатура вітамінів була прийнята Міжнародним союзом фундаментальної та прикладної хімії (IUPAC) у \(1956\) р., вона відображає хімічну структуру цих сполук. Назви вітамінів також пов’язані і з їхньою фізіологічною дією (наприклад, вітамін \(В1\) також називають тіаміном, або антиневритним). Вважають, що для організму людини важливими є \(13\) вітамінів.
Важливий внесок у дослідження вітамінів зробили й українські вчені. В Україні розпочав вивчати ці біологічно активні сполуки академік Академії наук України О.В. Палладін. Він із співробітниками виявив зв’язок між нестачею певних вітамінів і порушеннями обміну речовин. У роки Другої світової війни під його керівництвом був синтезований водорозчинний аналог вітаміну \(K\), названий «вікасолом». Цей препарат, що сприяє припиненню кровотечі та якнайшвидшому загоюванню ран, врятував багато життів поранених.
Добова потреба у вітамінах — лише кілька міліграмів, а то й мікрограмів. Незважаючи на невеликий уміст в організмі, вітаміни відіграють надзвичайно важливу роль в обміні речовин та перетворенні енергії. Багато вітамінів входить до складу ферментів, деякі потрібні для утворення гормонів.
За відсутності вітамінів в організмі виникають захворювання — авітамінози, за їхньої нестачі — гіповітамінози. Негативно на організм людини впливає і надлишок умісту вітамінів в організмі (гіпервітамінози).
Гіповітаміноз — захворювання, спричинене нестачею одного або кількох вітамінів в організмі. Проявляється не дуже вираженими, часто прихованими симптомами, що можуть призводити до порушення біохімічних процесів і загального погіршення здоров'я.
Авітаміноз — патологічний стан, захворювання, спричинене повною відсутністю або критичною нестачою одного або кількох вітамінів в організмі, що призводить до порушення обміну речовин та появи специфічних симптомів.
Гіпервітаміноз — патологічний стан, захворювання, спричинене надмірною кількістю одного або кількох вітамінів в організмі, зазвичай через безконтрольний прийом вітамінних добавок або надмірне споживання деяких продуктів.
Авітаміноз — патологічний стан, захворювання, спричинене повною відсутністю або критичною нестачою одного або кількох вітамінів в організмі, що призводить до порушення обміну речовин та появи специфічних симптомів.
Гіпервітаміноз — патологічний стан, захворювання, спричинене надмірною кількістю одного або кількох вітамінів в організмі, зазвичай через безконтрольний прийом вітамінних добавок або надмірне споживання деяких продуктів.
Щоби вітаміни краще зберігались у харчових продуктах, потрібно:
- вершкове масло зберігати в посудині із закритою кришкою;
- овочі та зелень зберігати в темному прохолодному місці; що швидше ви їх використаєте, то більше вітамінів отримає ваш організм;
- моркву, буряки, редиску мити нечищеними перед самим приготуванням;
- нарізати овочі ножем з нержавіючої сталі, краще великими шматками, а невеликі бульби — готувати цілими;
- овочі для варіння класти у воду, що кипить;
- віддавати перевагу нетривалій кулінарній обробці продуктів (варіння на пару, запікання у фользі тощо);
- пам’ятати, що смаження — вид кулінарної обробки харчових продуктів, під час якого руйнується найбільше вітамінів.
Джерела:
Біологія: підруч. для 8-го кл. закл. заг. серед. освіти / Балан П., Козленко О., Кулініч О., Юрченко Л., Остапченко Л. — Київ: Генеза, 2025. с. 118-122.
Біологія: підруч. для 8-го кл. закл. заг. серед. освіти / Міщук Н., Жирська Г., Степанюк А., Барна Л. — Тернопіль: Підручники і посібники, 2025. с. 113-115.
Біологія: підруч. для 8-го кл. зал. заг. серед. освіти / Тагліна О., Самойлов А., Утєвська О., Довгаль Л. — Київ-Харків: Ранок, 2025. с. 36-40.
Біологія: підруч. для 8-го кл. зал. заг. серед. освіти / Горобець Л., Кокар Н., Кравець І., Лойош Г., Глодан О. — Тернопіль: Астон, 2025. с. 119-121.
Біологія: підруч. для 8-го кл. зал. заг. серед. освіти / Задорожний К., Ягенська Г., Павленко О., Додь В. — Київ: Освіта, 2025. с. 98-101.
Біологія: підруч. для 8-го кл. зал. заг. серед. освіти / Соболь В. — Кам'янець-Подільський: Абетка, 2025, с. 71-73.
Біологія: підруч. для 8-го кл. зал. заг. серед. освіти / Андерсон О., Чернінський А., Вихренко М., Андерсон А. — Київ: Школяр, 2025, с. 86-89.