Жири — найважливіша складова частина їжі. Практично усі жири можна вживати (придатні для харчування).
В органах травлення жир розщеплюється на гліцерол і відповідні кислоти. Продукти розщеплення всмоктуються ворсинками кишечника. Частина з них використовується для побудови власних жирів організму. Інша частина окиснюється з виділенням енергії. При окисненні жирів в організмі енергії виділяється у два рази більше, ніж при розщепленні вуглеводів.
Жири використовуються у харчовій промисловості при виготовленні різних продуктів харчування (наприклад, масло какао входить до складу шоколаду).
Жири застосовуються у косметичній і фармацевтичній промисловості (касторове масло та ін.).
Рослинні олії використовуються в якості оліфи — розчинника для виробництва олійних фарб.
З жирів отримують цінні продукти: гліцерин, карбонові кислоти, солі карбонових кислот — мила.
Мила
Мила — розчинні солі лужних елементів і насичених вищих карбонових кислот, з кількістю атомів Карбону від \(10\) до \(20\):
стеарати , ,
пальміати , /
Найчастіше використовуються натрієві солі. Вони утворюють тверде мило. Калієві солі входять до складу рідкого мила.
Мила є розчинними у воді і здатні видаляти забруднення.
Як правило, мило виготовляють з твердого жиру і лугу.
Недоліки мила:
-
виробляється з харчової сировини;
-
погано працює у жорсткій воді, оскільки утворює нерозчинні осади з йонами Магнію і Кальцію;
-
його розчини мають лужне середовище, тому можуть руйнувати деякі тканини і дратувати шкіру рук.
У даний час широко використовуються синтетичні миючі засоби. Вони синтезуються з нехарчової сировини (найчастіше з нафти) і позбавлені недоліків мила. Але синтетичні миючі засоби (СМЗ) здатні накопичуватися у навколишньому середовищі і забруднювати його, оскільки не розкладаються мікроорганізмами.