Знайдемо значення виразу: \(45 + 3\).
![2.png](https://resources.cdn.miyklas.com.ua/3055482b-900a-44f9-b56f-089f3a8eca20/2w400.png)
\(45\) — це \(40 + 5\).
![3.png](https://resources.cdn.miyklas.com.ua/f1fa3cf2-eebe-4327-9376-fbc01e4d4700/3w658.png)
1 крок: додаємо одиниці до одиниць.
\(5 + 3 = 8\)
\(5 + 3 = 8\)
2 крок: до десятків додаємо одиниці.
\(40 + 8 = 48\)
Отже, \(45 + 3 = 48\).
Записати можна так: \(45 + 3 = (40 + 5) + 3 = 40 + (5 + 3) = 40 + 8 = 48\)
Додаючи до двоцифрового числа одноцифрове, спочатку одиниці додають до одиниць і знайдений результат додають до десятків.
Знайдемо значення виразу: \(45 - 3\).
![1.png](https://resources.cdn.miyklas.com.ua/d5dbeea8-91c6-4c0c-a225-e4744f693932/1w400.png)
\(45\) — це \(40 + 5\).
![4.png](https://resources.cdn.miyklas.com.ua/11ee14f8-0453-4429-bc76-59302d70e0f8/4w658.png)
1 крок: віднімаємо від одиниць одиниці.
\(5 - 3 = 2\)
\(5 - 3 = 2\)
2 крок: до десятків додаємо одиниці.
\(40 + 2 = 42\)
Отже, \(45 - 3 = 42\).
Записати можна так: \(45 - 3 = (40 + 5) - 3 = 40 + (5 - 3) = 40 + 2 = 42\)
Віднімаючи від двоцифрового числа одноцифрове, спочатку від одиниць віднімають одиниці і знайдений результат додають до десятків.