Гриби ростуть
  • у ґрунті;
  • на деревах і пнях;
  • на харчових продуктах;
  • у вологих місцях.
Гриби дуже важливі в природі: вони розкладають мертві рослини та повертають поживні речовини в ґрунт.
гриби їжа.jpg
Їстівні гриби
 
Значення грибів
  • перетравлення решток рослин та тварин;
  • утворення родючого шару ґрунту;
  • добриво для рослин;
  • обмінюються корисними речовинами з рослинами (підберезник, підосичник);
  • їжа для тварин та людини;
  • сировина для виготовлення ліків;  
  • для виготовлення продуктів харчування (хліба, сирів, вина);
  • викристовують для боротьби зі шкідниками (комахами);
  • використовують у наукових дослідженнях.
Їстівні гриби
 
білий гриб.jpg
Білий гриб (боровик)
 
pidbereznyk-zvychajnyj-leccinum-scabrum-3.jpg
Підберезник звичайний
 
maslyuk-zvychajnyj-suillus-luteus-6.png
Маслюк звичайний
 
openok-tovstonogyj-armillaria-lutea-4.jpg
Опеньок товстоногий
Існує чимало отруйних грибів. Гриби можуть спричиняти захворювання у інших живих організмів (рослин, тварин, людей) та псувати як продукти харчування, так і предмети, створені людиною.
 Отруйні гриби
 
muhomor-bilyj-amanita-verna-4.jpg
Мухомор білий
 
blida-poganka-amanita-phalloides-3.jpg
Бліда поганка
 
zhovchnyj-gryb-tylopilus-felleus-5.jpg
Жовчний гриб
Джерела:
1. Пізнаємо природу: підр. інтегр. курсу для 5-го кл. заг. серед. освіти/ Дарія Біда, Тетяна Гільберг, Ярина Колісник. - Київ: Видавничий дім "Генеза", 2022. - 256 с. : іл..
2. Пізнаємо природу: підр. інтегр. курсу для 5-го класу закл. заг. серед. освіти/ Л. Я. Мідак, Н. В. Фоменко, В. Я. Гайда, С. М. Подоляк, В. І. Кравець, І. В. Крацець, І. В. Олійник, В. П. Стахурська, З. М. Пушкар, С. В. Банах, Л. П. Козловська. - Тернопіль : Астон, 2022. - 272 с..
3. Картинки: www.canva.com.