Їстівні гриби України
1. Білий гриб (боровик). Великий гриб із товстою ніжкою та опуклою шапинкою від світло-коричневого до темного кольору. Має білу м'якоть і не змінює кольору на зрізі. Зростає у хвойних і мішаних лісах (під соснами, дубами). Збирають у червні — жовтні.

2. Підберезник. Шапочка коричнева або сіра, ніжка світла з темними крапочками. Має білу м'якоть, може трохи сіріти. Зростає під березами, на узліссях і галявинах. Збирають у травні — жовтні.


3. Підосичник / Підосиковик. Шапочка яскраво-помаранчева, ніжка біла з темними лусочками. Має щільну м’якоть, яка синіє на зрізі. Зростає під осиками, тополями, іноді біля беріз. Збирають у червні — жовтні.

4. Маслюк звичайний. Капелюшок слизький, коричневий або жовтий; під шкіркою — губчастий шар. Має м’яку , світлу та ароматну м’якоть. Зростає у соснових лісах на піщаних ґрунтах. Збирають у червні — вересні.
Рекомендовано перед приготуванням знімати шкірку з капелюшка маслюка.

5. Лисичка справжня. Шапка гриба яскраво-жовта або помаранчева, з хвилястими краями. Має щільну м’якоть з приємним ароматом. Зростає у хвойних і мішаних лісах. Збирають у червні — жовтні. 


6. Опеньок осінній. Невеликий гриб, росте на пнях чи коренях дерев колоніями. Шапка жовтувато-коричнева. Має світлу, приємну на смак м’якоть. Збирають у серпні — жовтні. Вживати після термічної обробки.

7. Сироїжка. Може мати різні кольори шапки (зелені, червоні, фіолетові) та білу ніжку. Має білу ламку м’якоть. Зростає у всіх типах лісів. Збирають у липні — вересні. 


8. Печериця — шампіньйон польовий. Біла або кремова шапка, рожеві пластинки, які темніють до бурого кольору. Має білу м’якоть, з приємним запахом. Зростає на луках, біля садів, але не в лісі. Збирають у травні — жовтні.

9. Польський гриб. Шапка темно-коричнева, ніжка світло-коричнева, на зрізі трохи синіє. Має щільну, запашну м’якоть. Зростає у хвойних лісах, там, де багато мохів. Збирають у липні — листопаді.


10. Зморшок їстівний. Весняний гриб із комірчастою шапкою, схожою на бджолині стільники. Має ніжну та ароматну м’якоть. Зростає на узліссях, біля річок. Збирають у квітні — травні.
Увага! Сирі зморшки токсичні!!!  Їсти можна тільки після варіння. 


11. Трутовик сірчано-жовтий. Яскраво-жовтий “віялоподібний” гриб, що росте на деревах (переважно дубах). У молодому віці має м’яку м’якоть, що нагадує курятину. Зростає на стовбурах дерев та пеньках. Збирають у травні — серпні.

Джерела:
1. Здоров'я, безпека і добробут: підруч. для 5 кл. закл. загал. серед. освіти / С. В. Василенко, Я. Ю. Коваль, Л. П. Колотій. — Київ : Літера ЛТД, 2022. - 136 с..
2. Здоров'я, безпека і добробут: Підручник інтегрованого курсу для 5 кл. закл. загал. серед. освіти / З. М. Хитра, О. А. Романенко. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2022.  - 144 с..
3. Автор: © Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11628616
4. Автор: Jerzy Opioła - Власна робота, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=679732
5. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=191739 
9. Автор: Віщун - Власна робота, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=90040277