Гриби — це царство живих організмів. Вони мають риси як рослин, так і тварин, але не є ані тими, ані іншими — це окреме царство живого світу.
Кожен гриб має шапинку та ніжку. Людина вживає гриби в їжу. 
Гриби бувають
- їстівні: мають виражений приємний смак та не становлять небезпеки для життя та здоров'я (білі гриби, лисички, печериці тощо);
 - умовно їстівні: часто мають неприємний (гіркий) смак, який може зникати після обробки (свинушки, сироїжки тощо);
 - неїстівні: неприємні на смак або запах; не вживаються як їжа;
 - отруйні: мають токсичні речовини, які викликають отруєння (бліда поганка, мухомор тощо).
 
Зверни увагу! Якщо хоча б одна частинка блідої поганки чи мухомора потрапляє в організм — починається отруєння. Перші ознаки можуть з'явитися навіть після 6-8 годин і може бути смертельним. Незалежно від того чи є симптоми, чи немає, якщо є підозра на отруєння цими грибами — потрібно звертатися за професійною медичною допомогою.
Отруйні гриби України
Бліда поганка
 
Деякі види мухоморів 
 
 
 
Сатанинський (чортів) гриб 

Сироїжка блювотна
 
Важливо!
- 
Збирай лише ті гриби, у яких упевнений / упевнена на 100%.
 - 
Не збирай гриби поблизу доріг, сміттєзвалищ, заводів.
 - 
Пам'ятай, що навіть їстівні гриби можуть спричинити отруєння, якщо вони зіпсовані або неправильно приготовані.
 
Джерела:
1. Здоров'я, безпека і добробут: підруч. для 5 кл. закл. загал. серед. освіти / С. В. Василенко, Я. Ю. Коваль, Л. П. Колотій. — Київ : Літера ЛТД, 2022. - 136 с..
2. Здоров'я, безпека і добробут: Підручник інтегрованого курсу для 5 кл. закл. загал. серед. освіти / З. М. Хитра, О. А. Романенко. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2022.  - 144 с..