Шапинкові гриби споживають різні види тварин (наприклад, вивірки, мишоподібні гризуни, борсуки, кабани, козулі, птахи, комахи, наземні молюски).
 
Разом з іншими представниками грибів шапинкові гриби звільняють поверхню нашої планети від мертвої органіки та беруть участь у процесах ґрунтоутворення.
 
За використанням в їжу гриби поділяють на:
    • безумовно їстівні — це гриби, які можна вживати в їжу після попередньої кулінарної обробки або навіть сирими (білий, підосичники, підберезники, маслюки, польський гриб);
    • умовно їстівні — гриби, що втрачають отруйні властивості, якщо їх правильно обробити — засолити, засушити, зварити тощо (вовнянки, чорні грузді, сморчки, строчки, сироїжки, рядовка сіра);
    • отруйні — гриби, які можуть зберігати отруйні речовини як у сирому вигляді, так і після кулінарної обробки. Уживання таких грибів призводить до важких захворювань і дуже часто — до смерті (бліда поганка, червоний мухомор, сатанинський гриб, іноцибе, несправжні опеньки, жовчний гриб).
Багато видів шапинкових грибів людина вживає в їжу. Відомо понад \(200\) видів їстівних грибів. Кулінарно оброблені плодові тіла багатьох видів шапинкових грибів дуже смачні. Найбільшу харчову цінність для людини мають білий та польський гриби, печериці, підберезники, підосичники, маслюки.
 
 білий6.png
Білий гриб
 
підосичник6.png
Підосичник
 
маслюки7.png
Маслюки
 
польський1.png
Польський гриб
 
Гриби містять багато білків, вітамінів, необхідні людині мікроелементи (Купрум, Цинк, тощо).
 
Споживати потрібно лише сіжі гриби з молодими плодовими тілами. Старі плодові тіла, хоа й привалюють своїми розмірами, можуть містити отруйні речовини. Ці речовини утворилися внаслідок процесі обміну речовин гриба або накопичені з навколишнього середовища (наприклад, якщо грибниця міститься в ґрунті неподалік від автотраси чи звалища промислових відходів).
 
Деякі види шапинкових грибів людина штучно вирощує в теплицях. Насамперед, це гриби, які не утворюють мікоризу: печериця двоспорова, грива (плеврот черепичастий), опіньок літній. Вони живляться лише органічними речовинами ґрунту, гною або відмерлої деревини. Гливу вирощуют, використовуючи відходи лісозаготівельної та деревообробної промисловості: стружку, кору, пеньки тощо.
 
Печерицю двоспорову людина культивує вже понад \(300\) років.
Джерела:
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Балан П.Г., Кулініч О.М., Юрченко Л.П. — Київ: Генеза, 2024. с. 274-280.
Біологія: підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів / Валерій Соболь. — Кам'янець-Подільський: Абетка, 2015, с. 142-143.
Біологія: підруч. для 7-го кл. зал. заг. серед. освіти / Задорожний К., Ягенська Г., Павленко О., Додь В. — Київ: Освіта, 2024. с. 220-223.
Біологія: підруч. для 7-го кл. зал. заг. серед. освіти / Андерсон О.А., Вихренко М.А., Чернінський А.О., Андерсон А.О. — Київ: Школяр, 2024. с. 238-240.
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Горобець Л.В., Кокар Н.В., Кравець І.В. Жирська Г.Я. — Тернопіль: Астон, 2024. с. 339-342.