Не всі гарні на вигляд гриби можна вживати в їжу. Слід пам'ятати, що серед шапинкових грибів є багато отруйних видів. Це насамперед бліда поганка, червоний мухомор, сатанинський гриб (чортів гриб), іноцибе, несправжні опеньки, жовчний гриб та інші. Споживання їх може спричинити не лише тяжке отруєння, а й загибель людини. 
 
бліда поганка3.png
Бліда поганка
 
мухомор9.png
Мухомор червоний
 
сатанинський4.png
Сатанинський (чортів) гриб
 
Перед тим як почати самостійно збирати гриби, слід дізнатися про види отруйних грибів, поширені у вашій місцевості. Важливо запам'ятати, чим їсттивні гриби вдрізняються від отруйних, що зовні на них схожі. У цьому вам допоможуть батьки, вчительки/вчителі й досвідчені грибники.
 
Побутує думка, ніби отруйні гриби мають неприємний гіркий присмак і запах. Але це не так. Найбільш отруйний для людини гриб — бліда поганка — не має неприємного запаху та присмаку. Не відповідають дійсності й уявлення про те, що об'їдений молюсками чи личинками комах гриб не містить отруйних речовин.
 
Бліда поганка небезпечна тим, що перші ознаки отруєння проявляються не відразу, а лише через \(8\) - \(72\) години після споживання. З'являється нудота, головний біль, загальна слабкість, запаморочення, у люини виступає холодний піт. Через \(2\) - \(3\) доби починається блювота та пронос, які сильно виснажують отруєну людину. За легкого отруєння людина може одужати, але наслідки отруєння відчуваються ще довко, інколи — усе життя.
 
Якщо після споживання гр ибів ви почуваєтеся зле, негайно зверніться по допомогу до лікаря. У разі важкого отруєння грибами слід негайно викликати «екстрену медичну допомогу». До її приїзду отруєній людині слід надати долікарську допомогу: викликати в неї блювоту, дати випити багато теплої води і проковтнути \(3\) - \(4\) таблетки активованого вугілля. Це роблять для того, щоб вивести з організму залишки їжі з отрутою.
 
Крім їстівних та отруйних є й умовно-їстівні гриби. До них належать гриби отруйні або їдкі чи гіркі на смак у сирому вигляді, але їстівні після ретельної кулінарної обробки. Це, наприклад, вовнянки, чорні грузді, сморчки (зморшки), строчки, сироїжки, рядовка сіра. 
 
вовнянка5.png
Вовнянка
 
сморчки111.png 
Сморчки (зморшки)
 
грузді2.png
Чорні грузді
 
Щоб убезпечити себе від отруєння грибами, слід чітко дотримуватися правил збирання, зберігання й приготування грибів.
Для людини шапинкові гриби є продуктом харчування. Їх поділяють на три групи: їстівні (білий гриб, печериця, підберезник, підосичник, маслюк); умовно-їстівні (вовнянки, хрящі-молочники, рядовки) та отруйні (бліда поганка, пантерний мухомор, несправжні лисички, несправжні опеньки).
Джерела:
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Балан П.Г., Кулініч О.М., Юрченко Л.П. — Київ: Генеза, 2024. с. 274-280.
Біологія: підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів / Валерій Соболь. — Кам'янець-Подільський: Абетка, 2015, с. 142-143.
Біологія: підруч. для 7-го кл. зал. заг. серед. освіти / Задорожний К., Ягенська Г., Павленко О., Додь В. — Київ: Освіта, 2024. с. 220-223.
Біологія: підруч. для 7-го кл. зал. заг. серед. освіти / Андерсон О.А., Вихренко М.А., Чернінський А.О., Андерсон А.О. — Київ: Школяр, 2024. с. 238-240.
Біологія: підруч. для 7-го кл. закл. заг. серед. освіти / Горобець Л.В., Кокар Н.В., Кравець І.В. Жирська Г.Я. — Тернопіль: Астон, 2024. с. 339-342.