Фізіологія харчування вивчає закономірності перетворення в організмі людини складників їжі на енергію та структурні елементи тіла, вплив харчування на здоров’я, оптимальні норми харчування за конкретних умов існування.
Гігієна харчування — наука, що вивчає вплив їжі на організм людини, шляхи зміцнення здоров’я та збільшення тривалості життя, впровадження принципів раціонального харчування та безпеки споживання харчових продуктів.
Вітамінологія — наука, що вивчає механізми дії вітамінів, розробляє методи їх застосування з лікувальною і профілактичною метою.
У сучасній медицині швидко розвивається біоелементний напрям, який вивчає склад, вміст, зв’язки та взаємодію біоелементів в організмі людини в нормі і за патологічних станів.
Нутриціологія — це наука про їжу та харчування людини. Предметом досліджень цієї важливої в сучасних умовах науки є встановлення характеру взаємозв’язків між харчуванням, здоров’ям і захворюваннями. Ось кілька перспективних технологій, які формують майбутнє науки про харчування: персоналізоване харчування, функціональне харчування та суперїжа, стале виробництво харчових продуктів, технології \(3D\)-друку харчових продуктів, альтернативні джерела їжі (культивоване м’ясо, продукти з комах тощо).
Дієтологія — наука про фізіологічні, біохімічні й біофізичні основи харчування здорової людини та під час захворювань. Спеціалісти-дієтологи розробляють технології приготування їжі, лікувальні дієти, беруть участь в дослідженнях правильного харчування.
Технологія харчових продуктів — вивчає методи обробки, зберігання та приготування їжі для забезпечення її якості, безпеки та харчової цінності.
Джерела:
Біологія: підруч. для 8-го кл. закл. заг. серед. освіти / Балан П., Козленко О., Кулініч О., Юрченко Л., Остапченко Л. — Київ: Генеза, 2025. с. 92-95.
Біологія: підруч. для 8-го кл. закл. заг. серед. освіти / Міщук Н., Жирська Г., Степанюк А., Барна Л. — Тернопіль: Підручники і посібники, 2025. с. 119-123.
Біологія: підруч. для 8-го кл. зал. заг. серед. освіти / Тагліна О., Самойлов А., Утєвська О., Довгаль Л. — Київ-Харків: Ранок, 2025. с. 106-108.
Біологія: підруч. для 8-го кл. зал. заг. серед. освіти / Горобець Л., Кокар Н., Кравець І., Лойош Г., Глодан О. — Тернопіль: Астон, 2025. с. 129-132.
Біологія: підруч. для 8-го кл. зал. заг. серед. освіти / Задорожний К., Ягенська Г., Павленко О., Додь В. — Київ: Освіта, 2025. с. 102-105.
Біологія: підруч. для 8-го кл. зал. заг. серед. освіти / Соболь В. — Кам'янець-Подільський: Абетка, 2025, с. 93-95.
Біологія: підруч. для 8-го кл. зал. заг. серед. освіти / Андерсон О., Чернінський А., Вихренко М., Андерсон А. — Київ: Школяр, 2025, с. 94-95.